Sunday, January 15, 2012

Bagaimana mengatasi masalah "Inferiority Complex"
"Inferiority Complex"
Perasaan rendah-diri berlebihan yang berterusan dalam diri seseorang sehingga menyebabkan tindakan agresif yang melampau untuk mengatasi masalah yang dihadapinya.

Apakah tanda-tanda seseorang mengalami masalah "inferiority complex"?
Menurut sebuah artikel, ada beberapa tanda yang boleh dilihat:
- terlalu sensitif jika dikiritik
- cuba mencari kekurangan orang lain supaya dirinya sendiri nampak lebih baik
- terlalu suka dipuji atau tidak suka mendengar pujian kerana tidak setuju dengannya
- cenderung menyalahkan orang lain apabila kesalahan dilakukan olehnya sendiri
- merasakan orang lain cuba menjatuhkan dirinya apabila berlaku sesuatu yang tidak baik kepada dirinya
- cuba mengelak persaingan kerana takutkan kegagalan
- suka memencilkan diri kerana takut dilihat dengan kelemahan yang ada

Masalah ini seringkali berpunca dari sesuatu punca contohnya pengalaman buruk masa kecil yang menjadikan perasaan rendah diri yang berlebihan

Cara mengatasinya bergantung kepada punca tersebut, dan salah satu cara berikut mungkin berkesan:

1. Mengubah kata-kata negatif terhadap diri sendiri seperti "Saya bodoh" atau "Saya orang yang paling hodoh di sekolah" . Ini boleh dilakukan melalui "Cognitive Behaviour Therapy" (CBT)

2. Menukar cara berfikir setiap kali mengalami perasaan rendah diri. Jika anda merasakan anda memiliki sesuatu sifat negatif (bodoh, hodoh dll) seperti yang orang katakan pada anda semasa kecil dahulu, ubahkan ia supaya anda merasakan bahwa anda adalah mangsa mereka yang sengaja hendak memburuk-burukkan anda dengan perkara yang tidak ujud. Ubahkan corak pemikiran itu setiap kali anda merasa rendah diri, sehinggalah secara tidak sedar anda akan berfikir dengan corak yang baru itu setiap kali anda menghadapi masalah tersebut

3. Perbaiki imej diri (self image). Imej diri adalah perasaan dalam diri anda bahawa orang lain melihat anda dengan sifat-sifat tertentu. Jika anda lalu di hadapan sekumpulan orang, dan anda merasa mereka melihat anda sebagai seorang yang bodoh, hodoh atau sifat-sifat negatif yang lain, ini menunjukkan imej diri anda telah rosak, dan ia boleh diperbaiki dengan meyakinkan diri anda bahawa anda tidak kelihatan bodoh, hodoh dan sebagainya.

4. Buangkan "label" yang anda letak pada diri anda seperti sibodoh, orang yang selalu gagal, dsb. Dengan membuang label ini anda akan mendapat kekuatan untuk membuang sifat rendah diri tersebut.

5. Gunakan hipnosis untuk menanamkan kepercayaan yang baru terhadap diri anda. Jumpa pakar dalam bidang ini untuk mendapat hasil yang benar-benar berkesan

6. Bina keyakinan kepada diri sendiri dengan memberikan idea baru terhadap diri anda dari perperspektif yang berlainan. Contohnya, "Aku taklah sebodoh yang aku sangkakan" atau "Tak ada rupapun aku masih boleh berjaya dalam hidup"


Sumber: 2KnowMySelf

No comments:

Post a Comment