Sunday, January 15, 2012

Produk kecantikan yang boleh dihasilkan sendiri


Kelihatan jelita tanpa berbelanja besar adalah impian setiap wanita. Ada lima produk yang boleh anda hasilkan sendiri di rumah, tanpa perlu risau ianya halal atau mempunyai bahan kimia yang membahayakan:

1. Pencuci Muka
Gunakan sabun yang lembut pada kulit kegemaran anda, gosokkan dengan air pada tangan anda hingga berbuih, kemudian campurkan 1/2 sudu teh gula dan gosokkan muka anda dengan lembut dan basuh bersih. Kesannya hampir sama dengan pencuci muka yang biasa anda gunakan.

2. Pelembab bibir atau gincu
Cairkan vaselin (boleh didapati di kedai farmasi) dalam mikrowave selama 30 saat (atau panaskan dalam mangguk yang direndam - jangan sampai tenggelam - di dalam mangkuk lebih besar berisi air panas) sehingga menjadi cecair. Hati-hati kerana ianya sangat panas! Kemudian campurkan rasa kegemaran anda sama ada vanila, badam atau ekstrak coklat, atau serbuk jeli berperisa. Hasilnya pelembab bibir ciptaan anda dengan rasa kegemaran anda sendiri.

3. Pelembab minyak panas untuk rambut anda (Hot oil hair treatment)
Masukkan dalam bekas 2 sudu besar minyak zaitun dan setengah cawan air mendidih. Goncangkan dan biarkan sebentar sehingga boleh disapukan pada rambut anda. Tutup rambut anda dengan plastik atau shower cap selama 10 minit, kemudian syampu dan bilas seperti biasa.

4. Pewarna rambut semulajadi
Lumurkan seluruh atau bahagian yang anda ingin perangkan dengan jus limau susu (lemon) - atau anda boleh cuba dengan limau nipis atau limau purut jika sama hasilnya, dan kemudian duduk berjemur dalam cahaya matahari sehingga anda lihat kesannya pada rambut yang anda inginkan. Pastikan anda menggunakan pelindung matahari untuk kulit anda!

5. Pelbagai guna baking soda

Antara kelebihannya:

- Pembasuh muka atau campurkan dalam sabun mandian untuk kulit yang lebih licin

- Campurkan dengan syampu untuk mencegah kelemumur

- Gunakan semasa menggosok kaki anda atau untuk menghilangkan bau kasut anda

- Campurkan dalan ubat gigi untuk memutihkan gigi

Sumber: Chelle, Associated Content

No comments:

Post a Comment