Sunday, January 15, 2012

Pemergian Michael Jackson, Kehilangan Seorang Raja PopSeluruh dunia digemparkan dengan berita kematian Michael Jackson pada awal pagi 25 Jun 2009 (waktu Malaysia). Berita yang sukar dipercayai dan menjadi tanda tanya ramai pihak ini memberi kesan kepada semua peminat beliau di seluruh dunia. Laporan menunjukkan kematian mengejut Michael Jackson pada usia 50 tahun adalah disebabkan oleh sakit jantung walaupun punca utama kematian beliau masih belum dapat dikenal pasti. Sumber-sumber memberitahu bahawa keadaan kesihatan bintang tersebut telah mula dipersoalkan semenjak beberapa tahun yang lepas.

Ada sumber menyatakan bahawa Michael Jackson atau Mikaeel Jibril (nama selepas keislaman beliau, sebagaimana yang dinyatakan oleh abang beliau Jermaine Jackson dalam satu sidang media selepas kematian beliau) telah memeluk Islam semenjak 21 Ogos 2008 lagi

Kareer Michael Jackson telah bermula semenjak beliau masih kanak-kanak dan memuncak di dalam tahun 1980an dan 1990an. Beliau telah dilanda pelbagai pergolakan termasuk pelbagai tuduhan paedofilia dan krisis kewangan menjelang akhir hayat beliau.


Kehidupan Michael Jackson
Penglibatan awal
Nama beliau mula meniti di bibir peminat seni apabila nama Jackson 5 (kemudiannya ditukar menjadi The Jacksons) mula melonjak naik dalam dengan lagu-lagu hits seperti ABC dan I Want You Back pada akhir tahun 60’an dan di awal 70’an. Michael Jackson menjadi penulis utama lagu untuk kumpulan The Jacksons dari 1976 hingga 1984 dengan lagu-lagu seperti Shake Your Body (Down to the ground) dan Can You Feel It.

Kareer Michael Jackson di bidang teater muzikal bermula dalam tahun 1978 apabila beliau muncul dengan watak Scarecrow dalam The Wiz, sebuah adaptasi dari cerita kanak-kanak Wizard of Oz.

Kareer solo
Selepas bersama kumpulan adik-beradiknya The Jacksons, Michael Jackson memulakan kareer solonya dengan album pertama beliau dalam tahun 1979, Off The Wall. Dengan reputasi dari kumpulan The Jacksons, Michael mula diminati sebagai penyanyi solo dan lagu-lagu beliau telah melonjak dalam carta Billboard dan telah meraih pelbagai anugerah dari American Music Award dan Billboard Music Award dan Grammy Award.

Kemuncak kareer Michael Jackson sebagai artis solo adalah dalam tahun 1980’an dengan pelbagai album dan lagu-lagu popular seperti Beat It, Thriller dan Billy Jean. Dalam tahun 1983 beliau telah memperkenalkan gerak tarian signaturenya Moonwalk dan telah menjadi ikutan generasi pada masa itu malah menjadi salah satu ikutan untuk koreografi tarian.

Michael Jackson telah terlibat dalam pelbagai kemalangan yang melibatkan tubuh badannya. Antaranya adalah insiden patah hidung semasa sebuah rutin tarian yang rumit dalam tahun 1979 selepas pelancaran album solonya yang pertama mengakibatkan beliau terpaksa menjalani pembedahan rhinoplasty yang menandakan permulaan komplikasi pada wajah beliau. Kemudian dalam tahun 1984 beliau mengalami kemalangan pyroteknik mengakibatkan kecederaan kulit beliau yang terbakar hingga tahap kedua (second degree burning). Selepas itu bermulah pelbagai kontroversi yang ditimbulkan dalam hidup beliau berikutan pembedahan plastik yang dijalani beliau.

Michael Jackson juga ada berkolaborasi dalam karya seni beliau bersama artis-artis lain. Contohnya lagu We Are The World yang ditulis bersama penyanyi Lionel Richie sempena kempen bantuan kemiskinan untuk rakyant Amerika dan Afrika. Begitu juga dengan lagu-lagu The Girl Is Mine dan Say Say Say, beliau telah digandingkan dengan penyanyi Paul McCartney, bekas anggota kumpulan The Beatles.

Dalam pertengahan tahun 1980’an, Michael Jackson disahkan mengidap penyakit Vitiligo (disebut sebagai vitilaigo) dan Lupus. Vilitigo adalah sejenis penyakit di mana tompokan putih muncul pada kulit diseluruh badan disebabkan sel yang menghasilkan pigmen kulit telah rosak. Lupus pula adalah sejenis kerosakan dalam sistem imunasi tubuh di mana ia menyerang sel dan tisu tubuh yang sihat, bukannya anasir luar yang boleh merosakan kesihatan. (Sumber : Niams.nih.gov). Akibatnya Michael Jackson dilaporkan sebagai sensitif kepada pancaran matahari.Setelah 5 tahun menyepi tanpa sebarang album baru, Michael Jackson telah muncul dengan album Bad dalam tahun 1987.

Filem Moonwalker telah menyusul dalam tahun 1988 di mana beliau telah membintangi filem tersebut bersama Joe Pesci dengan lagu hit Smooth Criminal dan tarian signature "Anti-Gravity Lean" beliau yang menjadi kegilaan golongan remaja dan koreografer pada masa itu. Ada pendapat mengatakan bahawa filem ini secara simbolik memaparkan Michael Jackson sebagai sebagai pejuang ke atas keganasan dan penindasan terhadap kanak-kanak di mana dalam filem tersebut Michael menyelamatkan 3 orang kanak-kanak dari seorang penjenayah bernama Mr.Big (lakonan Joe Pesci) yang ingin menjadikan semua kanak-kanak di dunia sebagai penagih dadah. Filem tersebut telah menjadi inspirasi untuk dijadikan permainan video Sega dalam tahun 1990 yang dihasilkan bersama oleh Michael Jackson sendiri. Di dalam permainan video tersebut monyet peliharaan Michael Jackson bernama Bubbles turut diketengahkan sebagai watak sampingan.Kemuncak kejayaan
Michael Jackson telah membina mahligai idamannya ala Disneyland yang dinamakan Neverland Ranch di Santa Ynez, California. Tanah seluas 2.7 ribu ekar tersebut telah dibeli dalam tahun 1988 dengan harga US$17 ribu. Kejayaan Michael Jackson telah membawa kepada nama jolokan Raja Pop yang dinobatkan oleh Elizabeth Taylor semasa menyampaikan anugerah Artist of The Decade dalam tahun 1989. Di antara tahun 1985 hingga 1990, Michael Jackson telah mendermakan sebanyak US$500 ribu kepada United Negro College Fund dan seluruh hasil keuntungan dari album Man in the Mirror telah disumbangkan sebagai derma.Album Dangerous telah dikeluarkan dalam tahun 1991 dengan lagu-lagu hits seperti Black or White, Dangerous, In The Closet, Who Is It, Remember The Time, Jam dan Heal The World. Dalam tahun 1992, Michael Jackson telah mengasaskan Heal The World Foundation di mana kanak-kanak dari golongan miskin telah dibawa ke Taman Tema Neverland Ranch di kediaman beliau untuk bergembira. Jutaan dollar juga dihantar ke merata dunia bagi membantu kanak-kanak yang diancam peperangan dan wabak penyakit.


Pergolakan hidup

Michael Jackson secara terbuka di dalam temuramah bersama Oprah Winfrey membuat pengakuan dirinya sebagai mangsa penderaan ayahnya semasa kecil, yang mana menurut beliau memberi kesan kepada cara penghidupannya. Beliau telah dilibatkan dengan penderaan seksual dan pencabulan ke atas kanak-kanak dengan tuduhan oleh seorang bapa kanak-kanak berusia 13 tahun bernama Jordan Chandler di dalam tahun 1993. Tuduhan tersebut telah membawa kepada beberapa peristiwa termasuk tindakan pihak berkuasa menggeledah kediaman beliau untuk mencari bukti bagi kes paedofilia yang disabitkan dengan beliau, dan peristiwa beliau diarahkan berbogel untuk "strip search" oleh pihak berkenaan. Ekoran peristiwa tersebut beliau telah membuat kenyataan media menerangkan kejadian tersebut.

Michael Jackson telah mengahwini anak mendiang Elvis Presley, Lisa Marie Presley dalam tahun 1994. Lisa Marie banyak memberi sokongan moral semasa Michael Jackson dilanda kes tuduhan paedofilia dalam tahun sebelumnya kerana khuatir akan kesihatan dan penglibatan Michael dengan dadah akibat tekanan tersebut. Bagaimanapun perkahwinan mereka hanya dapat bertahan tidak sampai dua tahun, namun mereka masih berhubungan sebagai kawan.

Albun HIStory telah dilancarkan dalam tahun 1995 dengan sebual lagu duet Scream bersama adiknya Janet Jackson. Semasa HIStory World Tour dalam tahun 1996 hingga 1997, Michael Jackson telah menjelajahi 58 bandaraya, 35 negara dan 5 benua untuk bertemu dengan 4.5 juta peminat beliau. Ekoran dari World Tour tersebut, Michael telah bertemu semula dengan seorang jururawat khusus dalam bidang kulit bernama Deborah Jeanne Rowe. Deborah telah menjadi kenalannya semenjak pertengahan tahun 1980’an lagi semasa Deborah menjadi jururawat penyakit vetiligo. Deborah banyak memberi sokongan moral kepada Michael di dalam menghadapi kemelut kehidupannya.
Hasil dari perkahwinan tersebut Michael dan Deborah telah dikurniakan sepasang cahayamata Michael Joseph Jackson Junior (juga dikenali sebagai Prince Michael I) dan Paris Michael Katherine Jackson. Pasangan tersebut bagaimanapun telah berpisah dalam tahun 1999 dan Deborah telah memberi hak penjagaan sepenuhnya ke atas anak-anak mereka kepada Michael.

Michael Jackson telah disenaraikan di dalam Guinness World Records sebagai personaliti yang telah menyumbang kepada bilangan badan derma yang terbanyak iaitu 39kesemuanya.

Setelah pelbagai kontroversi di antara Michael dan Sony Music Entertainment, akhirnya album terakhir beliau bertajuk Invincible telah dapat dikeluarkan dalam tahun 2001 menandakan 30 tahun beliau telah bertapak sebagai artis solo.

Dalam pada itu seorang lagi anak Michael Jackson yang dikenali sebagai Prince Michael II (juga mendapat nama jolokan The Blanket) telah dilahirkan dalam tahun 2002 melalui seorang ibu tumpang yang tidak diumumkan identitinya.

Dalam tahun 2003, Michael Jackson dikaitkan dengan satu lagi tuduhan paedofilia oleh seorang kanak-kanak berusia 13 tahun ketika itu bernama Gavin Arvizo. Perbicaraan berkenaan tuduhan paedofilia tersebut bermula dua tahun kemudian, bagaimanapun Michael didapati tidak bersalah pada bulan Jun 2005. Selepas kes tersebut Michael Jackson telah dipindahkan ke sebuah pulau di Teluk Parsi sebagai tetamu kepada Shaikh Abdullah di Bahrain.


Krisis kewanganEkoran dari masalah kewangan yang melanda Michael Jackson, rumah utama beliau di Neverland Ranch terpaksa ditutup. Antara isu utama krisis kewangan yang melanda Michael adalah sebuah pinjaman berjumlah US$270 juta dari Bank of America.

Desas-desus Michael Jackson telah memeluk Islam

Ianya bermula dalam bulan November 2008 apabila akhbar tabloid di Britain menyebarkan berita keislaman Michael Jackson di rumah Steve Porcaro seorang pemain keyboard (yang juga dikatakan telah memeluk Islam dan menjadi seorang muslim). Michael Jackson dilaporkan telah mengucapkan syahadah dengan disaksikan oleh seorang imam dari sebuah masjid berdekatan. Michael Jackson dikatakan telah tertarik untuk menjadi seorang muslim apabila mendengar penerangan dari seorang penulis lagu Kanada bernama David Wharnsby (nama Islam Dawud Wharnsby Ali) dan seorang penerbilt bernama Phillip Bubai (nama Islam Idris Phillips)
Yusuf Islam (nama asalnya Cat Stevens) dilaporkan telah memberikan nama Islam Michael Jackson sebagai Mikaeel Jibril (sumber: Pakkalocal.com)

Berita-berita ini bagaimanapun tidak disahkan oleh Michael Jackson sendiri dan ada juga sumber mengatakan beliau telah memeluk Islam sebelum itu lagi pada awal tahun 2007 berikutan satu kenyataan oleh abang beliau Jermaine Jackson (yang juga telah memeluk Islam dengan nama Muhammad Abdul Aziz).

Pada tahun 1989 semasa satu sidang media, Michael Jackson pernah membuat kenyataan tentang kecenderungannya untuk memeluk Islam yang menggemparkan dunia iaitu "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam.... " (Sumber: wikio.co.uk)


Menjelang akhir hayat Michael JacksonEkoran penutupan Neverland Ranch berkaitan dengan pinjaman yang tidak dijelaskan oleh Michael Jackson, Fortress Investments telah memindahmilik pinjaman tersebut kepada Colony Capital LLC. Dalam bulan November 2008, hakmilik Neverland Ranch telah dipindahkan kepada Sycamore Valley Ranch Company LLC, dan hasil dari penjualan itu, Michael telah mendapat US$35 juta.

Michael Jackson telah merancang untuk mengadakan konsert di O2 Arena, London dari 13 Julai 2009 hingga 6 Mac 2010. Dalam satu sidang media, Michael juga telah memberi tanda bahawa beliau mungkin akan bersara dari kareer beliau.Pada 25 Jun 2009, Michael Jackson telah tidak sedarkan diri di North Carolwood Drive, Los Angeles. Usaha untuk menyedarkan beliau dengan pernafasan artifisial oleh seorang pakar perubatan peribadi telah tidak berhasil. Paramedik dari Jabatan Bomba Los Angeles telah tiba selepas menerima panggilan kecemasan 911 dan beliau telah dikejarkan ke UCLA Medical Center. Pelbagai usaha untuk menyedarkan beliau dengan CPR dan pernafasan artifisial masih juga tidak berhasil. Akhirnya pada jam 2.26 petang waktu tempatan (5.26 pagi waktu Malaysia) Michael Jackson disahkan telah meninggal dunia. Beliau meninggalkan tiga orang anak - Prince Michael Junior I, Paris Michael Katherine dan Prince Michael Junior II.

Kesihatan Michael Jackson

Seorang kenalan Michael Jackson semenjak 40 tahun lalu, J. Randy Taraborrelli (Randy), memberitahu bahawa beliau kelihatan lemah dan mempunyai berat badan yang terlalu rendah daripada sepatutnya. Randy juga menyifatkan Michael sebagai sukar membuang ketagihan kepada ubat penahan sakit, walaupun beliau berjaya mengatasi masalah tersebut beberapa kali. Penyalahgunaan ubat yang disarankan oleh doktor juga disahkan oleh pakar dermatologi beliau, Arnold Klein (Arnold). Namun begitu menurut Arnold lagi, Michael berada di dalam keadaan yang fizikal yang baik dan ceria tiga hari sebelum kematian beliau.


Sekitar siasatan kes kematian

Terdapat laporan mengatakan Michael Jackson disuntik dengan Demerol (sejenis ubat penahan sakit yang digunakan oleh Michael semenjak 20 tahun yang lalu) pada jam 11.30 pagi itu, dan doktor (physician) peribadi beliau, Dr Conrad Murray membuat kenyataan bahawa suntikan tersebut bukan diarahkan atau dibuat olehnya. Laporan tersebut bagaimanapun tidak disahkan. Dr Conrad Murray juga adalah orang yang menemui Michael dalam keadaan tidak bernafas dengan denyutan nadi yang lemah dan memberikan rawatan CPR kepada beliau.

Sijil kematian Michael Jackson tidak menyatakan punca kematian. Bertentangan dengan itu, terdapat sumber (yang terlibat di dalam penyiasatan tersebut) memberitahu bahawa terdapat pelbagai tanda pada lengan beliau menunjukkan penggunaan dadah suntikan yang berterusan.

Autopsi telah dijalankan ke atas tubuh Michael di mana otak beliau telah disimpan dan digunakan dalam ujian toksikologi untuk mendapatkan bukti berkenaan punca sebenar kematian beliau. Tubuh beliau (tanpa otak) telah diserahkan kepada ahli keluarga beliau untuk dikebumian.

Semua rekod perubatan daripada doktor-doktor yang pernah merawat Michael Jackson telah disepina olen Polis Los Angeles (LAPD) bagi tujuan siasatan. Menurut Ketua Polis Los Angeles, fokus penyiasatan ini adalah dalam menentukan kes ini sebagai kes pembunuhan (homicide) atau kematian akibat terlebih dos (accidental overdose), tetapi keputusan ujian toksikologi dari koroner (yang masih belum diperolehi semasa artikel ini ditulis) adalah amat penting di dalam penyiasatan kes ini. Namun begitu terdapat sumber dari bahagian penguatkuasaan undang-undang yang menyatakan bahawa agak sukar untuk menyabit sebarang tuduhan sekiranya kes ini disabitkan sebagai kes pembunuhan, kerana penyalah-gunaan dadah oleh Michael telah didokumentasi dengan baik dan boleh menyukarkan usaha pihak pendakwaraya. Terdapat pelbagai jenis anestetik, ubat penahan sakit, anxiolytic dan anti-depressant yang dipercayai telah digunakan oleh Michael termasuk propofol (Deprivan), Demerol, Oxycodone (OxyContin), Xanax dan Zoloft dan sebahagian daripada dadah tersebut telah dipreskripsikan atas nama-nama samaran Michael.

Menurut Dr. Deepak Chopra, seorang internist dan pakar endokrinologi juga kenalan Michael Jackson semenjak 20 tahun yang lalu, Michael mungkin boleh diselamatkan dengan naloxone, sejenis dadah yang boleh bertindakbalas terhadap lebihan dos dadah (opioid overdose)

Menurut sumber dari bahagian penyiasatan, beberapa botol berisi propofol (Diprivan) telah ditemui di kediaman Michael. Propofol yang diberi nama jolokan "milk of amnesia" (kerana rupanya yang seakan susu) ialah sejenis anestetik yang digunakan di hospital untuk pesakit yang akan menghadapi pembedahan, yang bertindak pantas dan membolehkan pesakit sedar (selepas pembedahan) dengan rasa segar. Bagaimanapun penggunaannya perlu dipantau secara berterusan kerana boleh mengakibatkan masalah termasuk serangan jantung. Menurut sumber lain, penggunaan ubat seperti ini semakin berleluasa kerana ia boleh menghilangkan kesakitan, rasa cemas dan stres dengan berkesan.

Pada 7 November 2011, Dr Conrad Murray telah didapati bersalah atas tuduhan membunuh tanpa niat berikutan kematian Michael Jackson di Mahkamah Los Angeles. Pada 29 November 2011 beliau dijatuhkan hukuman penjara maksima 4 tahun di Los Angeles County Jail


Reaksi selepas berita kematian


Kematian Michael Jackson telah menyebabkan respons yang luarbiasa daripada peminat-peminat beliau di seluruh dunia. Penggunaan internet dan penjualan muzik beliau telah naik secara mendadak sebaik sahaja berita kematian beliau tersebar ke seluruh dunia. Lagu-lagu beliau telah dimainkan di radio dan TV tanpa henti termasuk di MTV, manakala berita kematian beliau telah dipaparkan di muka depan akhbar-akhbar selama beberapa hari berturut-turut termasuk akhbar tabloid british, The Sun, dan menjadi tajuk utama berita di TV termasuk ABC, CBS dan NBC.

Penjualan muzik Michael Jackson telah meningkat hingga 80 kali ganda selepas kematian beliau (menurut statistik HMV) dan ada yang sehingga habis jualan (Amazon), mengatasi rekod jualan Elvis Presley dan John Lennon selepas kematian mengejut mereka. Lagu-lagu dan album beliau telah mendapat tempat di dalam carta lagu-lagu paling popular di seluruh dunia termasuk Amerika, Jepun, Australia, Poland, Jerman, New Zealand dan Eropah. Di Amerika, lagu-lagu beliau telah dijual secara muat turun sebanyak 2.6 juta kali, menjadikan beliau artis pertama yang berjaya menjual lebih sejuta muat turun dalam masa seminggu.


Ucapan Takziah dan Penghormatan

Lokasi-lokasi yang menjadi tumpuan peminat-peminatnya meratapi kematian beliau termasuk di Hollywood Walk of Fame, UCLA Medical Center, kediaman beliau di Holmby Hills, Apollo Theater di New York, dan pelbagai lokasi di seluruh pelusuk dunia.

Antara tokoh-tokoh yang menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga Jackson adalah Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, Nelson Mandella dan Perdana Menteri Jepun, Taro Aso.

Datuk Bandar Rio De Janeiro mengumumkan bahawa sebuah patung Michael Jackson akan dibina di Dona Marta. Madonna (penyanyi sensasi Amerika) membuat satu persembahan khas sebagai memperingati kematian Michael semasa konsertnya "Sticky and Sweet" di O2 London Arena. Sebuah lagu khas untuk Michael, gandingan The Game, Chris Brown, Diddy, Polow Da Don, Mario Winans, Usher dan Boyz II Men berjudul "Better on the Other Side". Antara kata-kata di dalam lagu tersebut adalah:

"You were the one that showed us we can moonwalk,
You gave us the beat,
You gave us the rhythm,
You gave us the soul."

(Kata-kata Diddy dalam lagu "Better on the Other Side")

Di Indiana, sebuah persembahan khas diadakan dengan kata-kata oleh seorang rakan Michael Jackson, Rev. Jesse Jackson:
"This is where Michael learned to dance, where he learned to sing, where he learned to sacrifice."

Kakak Michael Jackson, La Toya, merakamkan sebuah lagu "Home" di mana hasil jualannya akan disumbangkan kepada badan derma yang sering disumbangkan oleh adiknya.


Majlis Penghormatan Terakhir (Memorial Service)

Majlis penghormatan terakhir Michael Jackson telah diadakan di Staples Center, Los Angeles pada 7 Julai 2009, tempat di mana beliau telah mengadakan raptai untuk konsert O2 London Arena, 2 hari sebelum kematian beliau. Upacara tersebut telah disiarkan secara langsung ke seluruh dunia, di saksikan oleh lebih kurang satu billion penonton. Sebelum majlis tersebut, sebuah upacara tertutup telah diadakan untuk kaum keluarga dan kenalan-kenalan rapat beliau di Forest Lawn - sebuah tanah perkuburan di Hollywood Hills (Los Angeles).

Semasa majlis di Staples Center tersebut, sebuah keranda emas 14-karat dialas dengan baldu biru telah diletakkan di tengah-tengah pentas. Sebagai penghormatan kepada beliau, abang-abang Michael Jackson telah memakai sarung tangan putih yang bergemerlapan. Antara selebriti yang hadir dan menjayakan majlis tersebut adalah Stevie Wonder, Lionel Richie, Jermaine Jackson, Berry Gordy, Smokey Robinson, Mariah Carey, Magic Johnson, Jennifer Hudson, Rev. Jesse Jackson, John Mayer, Brooke Shields, Martin Luther King III dan Usher.

Queen Latifah telah membaca sebuah sajak yang didedikasi untuk Michael oleh Maya Angelou bertajuk "We had him". Antara bai-bait sajak tersebut adalah:

"Beloveds, now we know that we know nothing, now that our bright and shining star can slip away from our fingertips like a puff of summer wind.

Without notice, our dear love can escape our doting embrace. Sing our songs among the stars and walk our dances across the face of the moon.

In the instant that Michael is gone, we know nothing. No clocks can tell time. No oceans can rush our tides with the abrupt absence of our treasure.

Though we are many, each of us is achingly alone, piercingly alone.

...He came to us from the creator, trailing creativity in abundance.

Despite the anguish, his life was sheathed in mother love, family love, and survived and did more than that.

He thrived with passion and compassion, humor and style. We had him whether we know who he was or did not know, he was ours and we were his.

We had him, beautiful, delighting our eyes.

His hat, aslant over his brow, and took a pose on his toes for all of us.

And we laughed and stomped our feet for him.

We were enchanted with his passion because he held nothing. He gave us all he had been given..."


(Sebahagian daripada sajak "We had him" - Maya Angelou)

Kata-kata eulogi Rev. Al Sharpton telah mendapat penghormatan istimewa para hadirin. antara kata-katanya:

"All over the world today people have gathered in love to celebrate the life of a man that taught the world how to love. People may be wondering why there’s such an emotional outburst, but you would have to understand the journey of Michael to understand what he meant to all of us. For those that sit here with the Jackson family, a mother and father with nine children that rose from a working class family in Gary, Indiana, they had nothing but a dream. No one believed in those days that these kinds of dreams could come true, but they kept on believing and Michael never let the world turn him around from his dreams...

It was Michael Jackson that brought Blacks and Whites and Asians, and Latinos together. It was Michael Jackson that made us sing ‘We are the World’ and ‘feed the hungry’ long before Live Aid. Because Michael Jackson kept going, he created a comfort level where people that felt they were separate became interconnected with his music and it was that comfort level that kids from Japan and Ghana and France and Iowa, and Pennsylvania got comfortable enough with each other..."


Reverend Al Sharpton telah menerima penghormatan berdiri daripada para hadirin dengan kata-kata yang ditujukan kepada anak-anak Michael iaitu "Wasn't nothing strange about your daddy. It was strange what your daddy had to deal with."

Semasa majlis tersebut juga, satu-satunya anak perempuan Michael, Paris Katherine tidak dapat membendung kesedihan di atas pentas dan memberitahu para hadirin, "I just want to say that ever since I was born, daddy has been the best father you could ever imagine ... and I just want to say that I love him so much..."

Sepanjang majlis tersebut, imej dan video Michael Jackson dipaparkan di skrin pentas dan muzik beliau menjadi muzik latar.

Terdapat sumber mengatakan bahawa kakak Michael Jackson, La Toya, ingin melihat adiknya dikebumikan dengan sarong tangan bertatah kristal swarovski rekaan Dorothy dari Gaspar Gloves.

Terdapat sumber menyatakan bahawa jenazah Michael Jackson (atau Mikaeel Jibril) akan dikebumikan secara Islam di Neverland dan abangnya Jermaine Jackson (Muhammad Abdul Aziz) memainkan peranan untuk menguruskan jenazah beliau.


Wasiat dan keluarga

Setakat ini, penjagaan anak-anak Michael Jackson iaitu Michael Joseph "Prince" Jackson Jr. (1997), Paris-Michael Katherine Jackson (1998) dan Prince Michael Jackson II @ "Blanket" (2002) diserahkan kepada ibu beliau, Katherine Jackson

Menurut wasiat Michael Jackson, seluruh aset beliau diserahkan kepada Tabung Amanah Keluarga Michael Jackson

Terdapat sumber mengatakan bahawa ibu Michael, Katherine Jackson akan mendapat 40% daripada aset kepunyaan Michael manakala anak-anak beliau akan mendapat 40% da selebihnya akan diserahkan kepada pelbagai badan derma kanak-kanak yang belum ditetapkan lagi. (Sumber: TMZ)

Ekoran kematian Michael Jackson, pelbagai pengakuan sebagai bapa sebenar, sama ada secara biologi atau melalui pendermaan sperma telah dibuat. Ini termasuk bekas pakar dermatologi Michael, Dr. Arnold Klein yang mengaku bahawa dia merupakan bapa kepada anak sulung dan anak perempuan Michael. Dr Arnold Klein adalah juga majikan kepada Deborah Rowe, ibu kepada kedua-dua kanak-kanak tersebut.

Satu lagi pengakuan telah dibuat oleh Mark Lester yang membuat kenyataan sebagai telah mendermakan spermanya secara rahsia kepada Michael Jackson. Sebagai bukti beliau membandingkan wajah Paris dan anak beliau sendiri, Harriet yang dikatakan seiras. Sebagai membuktikan kebenaran kata-katanya, beliau (Mark Lester) sanggup menjalani ujian DNA.

Walaubagaimanapun Tito, abang kepada Michael Jackson menyangkal semua pengakuan itu dengan membuat kenyataan akhbar bahawa mata anak-anak Michael adalah seiras mata beliau (Michael).

Sumber: Wikipedia

No comments:

Post a Comment