Sunday, January 15, 2012

Panduan memilih pasangan hidup
Mencari pasangan hidup yang sesuai bukanlah perkara yang mudah, kerana jika tersilap langkah anda terpaksa menanggung akibat penderitaannya. Bagaimanakah untuk memastikan anda tidak membuat kesilapan. Walaupun tiada jalan mudah untuk penyelesaian masalah ini, tetapi ada beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk mengenalii pasangan anda dengan lebih mendalam sebelum menjalin sebarang ikatan yang berkekalan...

Antaranya adalah:

1. Memiliki sesuatu minat yang sama. Memang sukar untuk mencari pasangan yang memiliki minat yang 100% sama seperti anda, tetapi satu atau dua minat sudah mencukupi untuk memudahkan anda menjalani aktiviti ini bersama selepas hidup bersama nanti untuk mengeratkan hubungan anda berdua.

2. Memiliki kebolehan yang tidak anda miliki tetapi ingin ada. Ini peluang baik untuk anda, kerana anda akan dapat mempelajarinya dari guru yang sentiasa dengan anda selama 24 jam, di samping mengeratkan kasih-sayang antara anda berdua.

3. Memiliki nilai dan prinsip hidup yang sama dengan anda. Lebih mudah untuk mengetahui keserasian anda berdua sebelum hidup bersama, daripada sentiasa dalam konflik selepas berkahwin.

4. Tidak terlibat dengan sikap negatif seperti panas baran, ketagihan atau jenayah, dan tabiat buruk yang tidak anda senangi. Sekiranya anda mempunyai kesungguhan yang kuat untuk merubah diri pasangan anda, maka ini bukan masalah besar untuk anda. Jika tidak, lebih baik anda mengelakkan diri sebelum terjebak dengan masalah itu sebelum terlambat.

5. Sukar untuk mencari pasangan yang sempurna, tetapi jika anda dapat seorang yang optimis, penyabar, pandai berjenaka dan suka mencuba sesuatu yang baru dan mencabar, maka itu boleh dikira bonus untuk anda

6. Jangan lupa untuk mencari seorang yang memiliki ilmu agama yang cukup untuk menjalani hidup bersama, di samping anda mencukupkan diri anda, kerana matlamat perkahwinan bukan untuk keseronokan dunia semata-mata, tetapi juga untuk membimbing keluarga yang sempurna.

7. Kehidupan ini sesuatu yang penuh dengan misteri dan sesuatu yang bukan boleh diduga. walaupun setelah anda mencuba sebaik mungkin untuk mencari pasangan yang sesuai dan serasi dengan anda, itu bukan menjamin anda akan berjaya 100%. Diakhir proses itu anda perlu mengikut naluri dan gerak-rasa anda, disamping tidak lupa meminta petunjuk dari Yang Maha Mengetahui.

No comments:

Post a Comment